Правителството се събира на последното за тази година редовно заседание.  Министрите

...
Правителството се събира на последното за тази година редовно заседание.  Министрите
Коментари Харесай

Последно за годината заседание на Министерския съвет, ще бъде одобрен новият Закон за БНБ

Правителството се събира на последното за тази година постоянно съвещание. 

 

Министрите ще одобрят и внесат за дефинитивно приемане от Народното събрание Народното събрание новият Закон за Българската национална банка. 

Целта на новия закон е да обезпечи правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България

 

Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня на приемането на еврото в Българя. Целевата дата за това, посочена от държавното управление, е 1 януари 2025-та година. Тогава ще бъде анулиран и актуалният закон, признат през 1997-ма година, който и сега регламентира настоящия режим на валутен ръб. Централната ни банка ще претърпи сериозна промяна, като България ще бъде включена като една от страните с право на глас посредством ротация при установяване на паричната политика на Еврозоната. 

 

С приемането на единната европейска валута Българска народна банка ще загуби част от автономията си, само че в това време ще придобие нов вид пълномощия, произлизащи от присъединяване си в евросистемата. БН-банка ще обезпечава и управлява печатането на евробанкноти, сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети в страната. Предвижда се шефът на Българска народна банка да реализира цялостното управление на институцията, да взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз, и да съставлява банката в страната и в чужбина. 

 

Също през днешния ден Кабинетът " Денков " възнамерява да промени и добави програмата за филантропично подкрепяне на разселените лица от Украйна и даването на краткотрайна протекция на бягащите от войната в България.

 

33 са точките, които ще прегледат министрите през днешния ден

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР